Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken – voorjaar 2024

De marktwerking en het bedrijfsmatig aansturen hebben het sociaal werk in de verdrukking gebracht. Deze constatering bracht cultuurpsycholoog en publicist Jos van der Lans tot het samenstellen van het dossier Hoogste tijd voor retro-innovatie in de voorjaarseditie van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Tijd voor een hersteloperatie. Het magazine is nu verkrijgbaar.

 

De redactie heeft Jos van der Lans uitgenodigd om gasthoofdredacteur te zijn van het dossier, ter gelegenheid van zijn afscheid als columnist. Zelf interviewt hij Buurtzorg-bestuurder Jos de Blok die oude principes weer modern leven inblaast. Terugkijkend op veertig jaar schrijven over de publieke sector ziet Jos van der Lans dat hij zelf al die tijd zocht naar grondstoffen voor een nieuwe type civil society.

 

Hans Boutellier schrijft in het dossier over radicaal-rechtse partijen die nostalgisch verlangen uitbuiten.

De Brit Phillip Blond vertelt aan Pieter Hilhorst over de terugkerende lokroep van de gemeenschap: ‘Het antwoord op vergrijzing: sterke sociale netwerken.’

Verder een herbespreking door Samira Shadid van het boek Alledaags racisme dat Philomena Essed veertig jaar geleden schreef, een artikel door Marc Räkers over inclusieve arbeidsmarkt: van sociale werkplaats naar sociale coöperatie. Plus bijdragen van Jet Bussemaker, Monique Kremer, Radboud Engbersen, Margo Trappenburg, Toby Witte en Jeroen Overweel.

 

Verder in dit nummer

  • Interview met Loes Keijsers, hoogleraar pedagogiek: ‘Ouders kunnen echt te dicht op hun kind zitten.’
  • Opbouwwerk: Lydia van Dinteren woonde een jaar in een Eindhovense buurt en deed onderzoek.
  • Ggz-herstelondersteuner over het delen van haar ‘eigen shit’ met cliënten.
  • Menno Hurenkamp over burgerschap: greep op het leven.
  • Op veel scholen zijn jongerenwerkers actief. Keiharde preventie, maar wie betaalt het?

 

Het magazine kun je hier bestellen.

Link: Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, nr 1, voorjaar 2024 – Uitgeverij Van Gennep (vangennep-boeken.nl)

 

Jos van der Lans gebundeld

Abonnees op Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken krijgen gratis de bundel Van onderop – over burgers, professionals, ambtenaren & bestuurders met vijftig columns van Jos van der Lans in de brievenbus.

De bundel telt 184 pagina’s en is voor 15 euro te koop bij Uitgeverij Van Gennep.