Promovendus stelt zich voor:
Monica Stouten-Hanekamp
1. Kun je je kort voorstellen (wie ben je, wat is je achtergrond, waar werk je nu)
Mijn naam is Monica Stouten-Hanekamp en ik werk sinds 2014 als docent en onderzoeker bij de Academie Social Work & Theologie van Hogeschool Viaa, Lectoraat Samenlevingsvraagstukken (tevens Werkplaats Sociaal Domein regio Zwolle). Ik geef daar mede vorm aan de onderzoekslijn Inclusieve Samenleving. Binnen deze lijn staat sociale inclusie van mensen in kwetsbare posities (met name door GGz problematiek) centraal, met de focus op welke plek zij kunnen, mogen en willen innemen in de (lokale) samenleving. Mijn onderwijs en onderzoek richt zich op de thema’s outreachend werken (bemoeizorg), domeinoverstijgend samenwerken, herstelgericht en relationeel werken, netwerkondersteuning en de betekenis van lokale collectieve ontmoetingsplekken.
2. Waar gaat je promotie-onderzoek over? Wat is de hoofdvraag waarop je een antwoord zoekt?
Vanaf 2024 werk ik als science practioner bij Tranzo Academische Werkplaats transformatie sociaal domein (Tilburg University) aan mijn PhD project naar de inbedding en de betekenis van bemoeizorg in het sociaal werk. De centrale vraag in dit onderzoek luidt als volgt: Wat zijn volgens hulpverleners en hulpontvangers van bemoeizorg werkzame elementen in deze vorm van hulpverlening, en hoe kunnen deze handelingsperspectieven bieden voor sociaal werkers in het werken met mensen met complexe hulpvragen die moeilijk bereikt kunnen worden?
3. Wat heeft geleid tot de keuze van dit onderwerp?
In 2022-2023 liep ik 10 maanden een ‘docentstage’ in het bemoeizorgteam (OGGZ) van GGD IJsselland, Team VIA (Vangnet, informatie en advies). Bemoeizorgteams bieden zorg aan mensen om wie anderen zich zorgen maken, maar die niet (meer) in beeld zijn bij reguliere hulpverlening.
Bemoeizorgers werken outreachend en zijn volhardend: zij blijven deze mensen benaderen, zoeken contact, ondersteunen hen en bieden zorg wanneer andere partijen het allang hebben opgegeven. Bemoeizorg heeft mij gegrepen en ik denk dat deze manier van werken veel te bieden heeft voor sociaal werkers. Ik wilde me hier meer in gaan verdiepen, mede omdat ik in een (huidig) onderzoeksproject naar domeinoverstijgend samenwerken tussen ‘zorg en veiligheid’ ook zag welke spilfunctie bemoeizorg inneemt.
In mijn zoektocht naar mogelijk promotieonderzoek kwam ik terecht bij Tranzo, wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn. Het toegepaste wetenschappelijk onderzoek wat zij vanuit de Academische Werkplaatsen vormgeven spreekt mij erg aan! Inmiddels vorm ik samen met prof. dr. Dike van der Mheen, dr. ir. Marja Jager-Vreugdenhil, dr. Marion van den Heuvel en dr. Marieke van Egmond een fijn promotieteam en kijk ik uit naar wat de komende 5 jaar gaat brengen.
4. Welke onderzoeksmethoden zet je in? Welke positieve of minder positieve ervaringen heb je daar tot nu toe mee?
Op het moment van schrijven voor deze website is het nog niet duidelijk wat de precieze methodologie van mijn onderzoek wordt. Het zal een kwalitatief onderzoek zijn, waarbij ervaringen van hulpverleners en de hulpontvangers centraal staan. Ik denk aan open interviews, participerende observaties en meer art-based vormen van onderzoeken. Ook zal ik in een deelonderzoek aandacht willen hebben voor het doen van onderzoek onder moeilijk te bereiken groepen, zoals de doelgroep van bemoeizorg. Hun stem wordt in de samenleving vaak niet serieus genomen of gehoord. Hoe kunnen we in (wetenschappelijk) onderzoek hun stem laten horen?
5. Kun je iets vertellen over je bevindingen tot dusver? Wat verrast je het meest?
Op het moment van schrijven start ik met de voorbereiding van een scoping review. Bevindingen volgen dus later.
6. Welke impact hoop je dat het onderzoek heeft op de professie sociaal werk of opleidingen sociaal werk?
Ik wens dat de outreachende en relationele benadering die in de bemoeizorg centraal staat handelingsperspectieven kunnen bieden voor het sociaal werk, en mijn onderzoek bij kan dragen aan hoe dit een plek kan krijgen in de sociaal werk opleidingen.
Wil je in contact komen met Monica, stuur dan een e-mail naar: m.stouten@viaa.nl