Promovendus stelt zich voor:

Esther Sarphatie

Professionele achtergrond (werk, studie)

Esther Sarphatie is antropoloog/etnograaf en projectleider in het sociaal domein. Ze begeleidt transformatieprocessen bij de lokale overheid. Dat doet ze ruim 20 jaar voor heel diverse gemeenten. Van Amsterdam tot Schiermonnikoog en van Groningen tot Weert. Momenteel doet ze dat vanuit Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Bovendien is zij als buurtetnograaf actief in ‘haar’ Amsterdam-Noord onder de noemer Epiek.

Onderwerp

Esther omschrijft het onderwerp van haar PD-traject kort en krachtig: “Mijn onderwerp gaat over de toegevoegde waarde van hospitality (gastvrijheid) in de toegang van het publiek sociaal domein.”

Persoonlijke motivatie

Zij schetst haar persoonlijke motivatie: “Na mijn studies Hotelmanagement en Culturele antropologie heb ik ruim 20 jaar in het publiek sociaal domein van gemeenten gewerkt. Deze drie perspectieven komen samen in het PD. Voor mij is het enerzijds belangrijk om voor inwoners in kwetsbare situaties de bureaucratie waar zij in verstrikt raken vriendelijker en gastvrijer te laten zijn. Ik denk dat de kennis en ervaring met gastvrije dienstverlening in het hospitality domein van grote toegevoegde waarde kan zijn in het sociaal domein. Anderzijds streef ik ernaar om op basis van de zeventien duurzaamheidsdoelen (SDG’s) bij te dragen aan sociale en verantwoordelijke hospitality in het LTH domein. In het bijzonder de doelen ‘minder ongelijkheid en rechtvaardigheid van publieke dienstverlening’.”

Probleem oplossen

Esther is duidelijk over het probleem dat ze wil oplossen: “Het gaat mij vaak erom om het vertrouwen van inwoners die zorg en ondersteuning van gemeenten nodig hebben in hun eigen lokale overheid te versterken. Dat vraagt om een menselijker en gastvrijere dienstverlening in het publiek sociaal domein. En tegelijkertijd kan het hospitality domein veel hebben aan de inzichten en kennis uit het sociaal domein over hoe je om kunt gaan met maatschappelijke vraagstukken.

Aanpak

Esther gaat haar PD-traject op basis van etnografisch, participatieve observatie, en waarderend onderzoek – de Appreciative Inquiry methode – in de praktijk van gemeenten uitvoeren. “Daarbij werk ik altijd vanuit minimaal drie perspectieven:

  • de hospitality agent;
  • de toegangsmedewerker;
  • de ervaringsdeskundige.

Gedurende het praktijkonderzoek maak ik cross-overs tussen het hospitality domein en het sociaal domein.”

Waarom PD-traject

Zij legt uit waarom ze gekozen heeft voor een PD-traject: “Het is mijn grote wens sinds jaren om te beginnen met een promotieonderzoek. Ik heb dat geprobeerd als buitenpromovenda maar vond dat veelal theoretisch en eenzaam. Ik ben iemand van doen en denken en de reflectie daarop, als een reflectieve practicant. Het PD past daarom veel beter bij mij en mijn expertise.”

Bereikt over vijf jaar

Esther weet waar ze over vijf jaar wil staan: “Ik wil het PD-traject succesvol hebben afgerond. Ook wil ik dan mijn kennis en ervaring met complexe vraagstukken in het hospitality domein en het sociaal domein inzetten voor hotels en gemeenten in heel Europa.”

Droom

Esther heeft een droom, die uit drie delen bestaat: “Ik droom als eerste dat er over enkele jaren meer gemeenten zijn die weten hoe je inwoners in een kwetsbare situatie gastvriendelijk welkom kan heten en hoe je maatschappelijke dienstverlening kan bieden. Daarnaast droom ik dat er door de kruisbestuiving tussen het sociaal domein en het hospitality domein, meer hotels zijn die nog beter dan nu weten hoe je social and responsible hospitality kan bieden. En tenslotte droom ik dat het PD als landelijk traject een stevige en beproefde basis kan krijgen en een gelijkwaardige partner is van het PhD.”

Drs. Esther Sarphatie Bac.
PD kandidaat

Lectoraat Global Minds at Work | Sociale Integratie Zuyd Hogeschool

Lectoraat

Global Minds at Work | Sociale Integratie Zuyd Hogeschool |

HBO

Hotel Management School Maastricht